W sieci przepisów

Nie masz pomysłu na obiad, a tradycja przekazywania książki kucharskiej z pokolenia na pokolenie wygasła również w Twojej rodzinie? Jadłaś coś na mieście, co chciałabyś samodzielnie przygotować? Szukasz sposobu na urozmaicenie codziennych posiłków? Nie ma pozornie prostszego sposobu jak znalezienie przepisu w internecie. Twórcy różnych witryn dwoją się i troją, żebyś tylko odwiedziła ich stronę i uznała ją za godne wykorzystania źródło wiedzy kulinarnej. Niestety korzystanie z przepisów zamieszczonych w sieci jest znacznie trudniejsze niż miało to miejsce jeszcze kilka lat temu.

Na początku należy zaznaczyć, że współcześnie o tym, czy przygotowywana przez nas potrawa będzie smaczna nie zawsze decyduje kulinarny talent.

Jeszcze kilkanaście lat temu na posiadanie własnej książki kulinarnej mogli pozwolić sobie jedynie doświadczeni i cieszący się uznaniem kucharze. Było to sposób na podsumowanie i zwieńczenie całej zawodowej kariery. Korzystając z przepisów z książek kucharskich mogliśmy być pewni, że mamy przed sobą sprawdzone receptury na dania, które nie mają prawa nie wyjść. Oczywiście zdarzały i nadal zdarzają się przypadki, kiedy mamy do czynienia z zupełnym brakiem kulinarnego talentu. W odniesieniu do dawnych książek kulinarnych z oczywistych względów nikt nie pozwalał sobie na jakąkolwiek krytykę, co najwyżej wątpiono we własne umiejętności. Wydaje się, że taka postawa była jak słuszna. Z jednej strony stał talent i doświadczenie profesjonalisty z drugiej ciekawość i dobre chęci laika.

Zarówno w odniesieniu do współczesnych książek kucharskich jak i stron  z przepisami rzeczywistość prezentuje się zupełnie inaczej. Dziś laik szukając dobrego pomysłu na potrawę musi zadać sobie zdecydowanie więcej trudu. Dlaczego mamy do czynienia z taką sytuacją?

Po pierwsze każdy z nas może wydać swoją własną książkę kulinarną. Oznacza to, że na rynku obok publikacji profesjonalistów pojawiają się książki wydawane w odpowiedzi na istniejące zapotrzebowanie, których autorami albo redaktorami wcale nie muszą być kucharze.

Po drugie pojawił się internet a wraz z nim całe bogactwo stron tworzonych przez amatorów, copywriterów, pasjonatów, amatorów i profesjonalistów. Dziś każda licząca się firma działająca w branży e-commerce posiada portal bądź blog poświęcony gotowaniu.

Nie oznacza to jednak, że najlepszym rozwiązaniem jest sięganie po stare książki kulinarne. Równie wiele ciekawych i wartościowych propozycji znaleźć można w internecie. Co zrobić, by nie trafić na stronę, która raz na zawsze podważy naszą kulinarną wiarę we własne siły? Jeżeli masz dość marnowania jedzenia, pieniędzy i czasu zobacz, jak poruszać się w sieci przepisów.

Na początku warto uświadomić sobie, że komentarze publikowane pod przepisami są moderowane przez autorów. Oznacza to, że istnieje znikoma szansa znalezienia krytycznych wypowiedzi na temat przepisów. Jeżeli są one publikowane zwykle mają na celu rozpoczęcie dyskusji albo stanowią wskazówkę informującą nas o tym, że nikt daną stroną z przepisami od dłuższego czasu się nie zajmował. Przeglądając komentarze, warto jest zwrócić uwagę na ich prawdziwość. Wystarczy, że zadasz sobie pytanie: czy ja sama napisałabym taki post? Z reguły zdecydowanie bardziej wiarygodne są wypowiedzi dłuższe, które bezpośrednio odnoszą się do przepisu.

Szukając dobrej kulinarnej strony, warto jest zapoznać się z informacjami o ich twórcach. Nie zawsze jest to regułą, jednak przepisy, pod którymi podpisują się profesjonaliści albo osoby posiadające doświadczenie, są bezpieczniejsze. Wystarczy poświęcić kilka sekund, by przeczytać zakładkę „O nas” i samodzielnie podjąć zdroworozsądkową decyzję o tym, czy zawarte w niej informacje wzbudzają nasze zaufanie, czy też jest wręcz odwrotnie.

Niemalże na wszystkich kulinarnych stronach zamieszczane są zdjęcia ilustrujące potrawy, które zostały wykonane zgodnie ze wskazówkami ujętymi w przepisie. Zawsze należy zwracać uwagę, czy są one autentyczne. Czasami potrawa prezentuje się znacznie lepiej na stronie, jednak po zrealizowaniu przepisu okazuje się, że zamieszczona fotografia to tylko kolejny przejaw wirtualnej rzeczywistości.

Rzadko zdarza się, by dobrej kulinarnej strony nie docenili internauci. Liczy się tutaj nie tylko ilość, lecz również wierność odwiedzających użytkowników. W przypadku stron często odwiedzanych przez internautów informacja o ich ilości publikowana jest na stronie głównej. Jeżeli jest się czym chwalić, to trudno tego nie wykorzystać. Z drugiej strony niektóre strony, mimo że są wartościowe nie zdążyły jeszcze zyskać sobie grona wiernych użytkowników. W takich przypadkach warto jest sprawdzić, od kiedy publikowane są wpisy. Jeżeli trafiłeś na kilkuletnią stronę z małą ilością odwiedzin prawdopodobnie korzystanie z przepisów na niej publikowanych nie jest najlepszym rozwiązaniem. Z nieco inną sytuacją mamy do czynienia, gdy jest to strona wyspecjalizowana, a więc poświęcona tylko jednemu rodzajowi zagadnień kulinarnych. Wówczas liczba odwiedzin siłą rzeczy będzie zdecydowanie niższa.

Należy zaznaczyć, że kolejność pojawiania się stron na listach wyszukiwania nie zawsze wynika z ilości odwiedzających je internautów bądź trafności odpowiadającej naszemu zapytaniu. Niektóre strony są promowane, co sztucznie podnosi ich pozycję.

Jeżeli poszukujemy nieoczywistych i dobrych  przepisów dobrze jest odwiedzać strony poświęcone jedynie jednemu tematowi kulinarnemu. Dzięki temu znajdziemy ciekawsze pomysły na przygotowanie tych samych dań. Trzeba jednocześnie uświadomić sobie, że dobry kucharz specjalizuje się w określonej dziedzinie, bo tylko odpowiednie zgłębienie tematu umożliwia mu zdobycie odpowiednich umiejętności. Co zrobić, by zminimalizować ryzyko skorzystania z nieudanych przepisów?

Wystarczy, podążając za powyższymi wskazówkami odnaleźć kilka wyspecjalizowanych stron kulinarnych, jakie najbardziej odpowiadają naszym gustom i cieszyć się czasem spędzonym nie tylko na gotowaniu, lecz także na jedzeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>